Facebook

Ικαρία

Γεωγραφική Θέση & Μορφολογία

Η Ικαρία ανήκει στο σύμπλεγμα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Έχει ανατολικά τη Σάμο, δυτικά την Μύκονο, βόρεια την Χίο, νότια την Πάτμο και τους Φούρνους.Η ονομασία του νησιού οφείλεται στο μύθο του Ικάρου που με την πτώση του, έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος. Παλαιότερα ονόματα της ήταν Μάκρις, Δολίχη, εξαιτίας του σχήματός της που είναι επίμηκες ή Ιχθυόεσσα εξαιτίας της αφθονίας  ψαριών που υπήρχε στη θάλασσα ή Ανεμόεσσα.

Η Ικαρία έχει έκταση 255 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 102 μίλια (160 χιλιόμετρα) ακτογραμμή. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 8.410 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσα του νησιού είναι ο  Άγιος Κήρυκος με 3.343 κατοίκους. Άλλες περιοχές είναι ο Εύδηλος με πληθυσμό 2.831 κατοίκους και οι Ράχες με πληθυσμό 2.236 κατοίκους.

Η τοπογραφία της παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις, καθώς εμφανίζει καταπράσινες πλαγιές και γυμνούς απότομους βράχους. Είναι ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της. Διασχίζεται από την οροσειρά του Αθέρα (Πράμνος), του οποίου η υψηλότερη κορυφή είναι 1.041 μέτρα. Η πλειονότητα των χωριών χαρακτηρίζονται ορεινά, κάτι που οφείλονταν στην ανάγκη προστασίας των κατοίκων από τις πειρατικές επιδρομές κατά τον Μεσαίωνα.

Το νησί είναι στο μεγαλύτερο κομμάτι του καλυμμένο από βλάστηση, ρείκι (τοπική ονομασία άναμα), θυμάρι, θρούμπι, φλασκόμηλο, ρίγανη, πευκοδάση και πλήθος άλλων αυτοφυών φυτών και βοτάνων. Υπάρχει επίσης αφθονία νερών. Στα δυτικά υπάρχει το δάσος του Ράντη, ένα από τα σπανιότερα χαρακτηριστικά μεσογειακά προϊστορικά δάση. Υπάρχουν σπάνια και μοναδικά είδη ζώων στο νησί, και ιδιαίτερα πλούσια χλωρίδα. Το κλίμα της Ικαρίας θεωρείται ήπιο.

Μνημεία και τόποι που αξίζει να επισκεφθείται

Μουσείο Αγίου Κηρύκου

 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, μέσα σε νεοκλασικό κτίριο, υπάρχουν πολλά αρχαία ευρήματα, αγγεία, στήλες, λίθινα και χάλκινα εργαλεία, αμφορείς που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας, κ.ά. Λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο.

 

Ιαματικά Λουτρά, Θέρμα

Η ιστορία των λουτρών είναι συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας. Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα λουτρά.

Οι πηγές της Ικαρίας θεωρούνται μεταξύ των πλέον ιαματικών πηγών του κόσμου.

Ανάμεσα στις δεκαεπτά (17) κυριότερες ιαματικές πηγές της χώρας μας, είναι γνωστή η Ικαρία για τις δικές της, που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Αγίου Κηρύκου. Υπάρχουν οκτώ (8) θερμοπηγές που αναβλύζουν σε διάφορα σημεία του νησιού. Οι σημαντικότερες ιαματικές πη­γές της Ικαρίας βρίσκονται στην περιοχή των Θερμών.

Τα ύδατα των θερμομεταλλικών πηγών Ικαρίας θεωρούνται κατάλληλα για την θεραπεία των παρακάτω παθήσεων:

 

Δράκανο

Αρχαία πόλη που θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Σήμερα σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ύψωμα ο Πύργος του Δράκανου, κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, 4ου π.Χ. αιώνα.

 

 

Νας

 

Αρχαία πόλη όπου κατά την μυθολογία κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένο στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού. Βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή. Ο Νας είναι ευρέως γνωστός ως τόπος εναλλακτικού τουρισμού.

 

Κάστρο του Κοσκινά

 

 

Φρούριο Βυζαντινής εποχής, έργο του 10ου αιώνα, κοντά στο χωριό Κοσοίκια στη βόρεια περιοχή του νησιού. Μέσα στο φρούριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά.

 

 

 

Μουσείο Κάμπου

Υπάρχουν αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα από τα ερείπια της αρχαίας Οινόης, όπως συλλογές από εργαλεία νεολιθικής εποχής, αγγεία όλων των εποχών της αρχαιότητας, πήλινα ειδώλια, ανάγλυφα επιτύμβια, νομίσματα, κ.ά.

 Μοναστήρι της Παναγίας στο Μουντέ 

 

Μοναστήρι του 13ου αιώνα με τοιχογραφίες και παλιές εικόνες. Βρίσκεται κοντά στο Χριστό Ραχών σε μια μαγευτική καταπράσινη τοποθεσία με εκπληκτική θέα.

 

 

Μοναστήρι της οσίας θεοκτίστης

 

 

Βρίσκεται στο χωριό Πηγή κοντά στον Κάμπο. Η εκκλησία είναι αγιογραφημένη ακολουθώντας Αγιορείτικη διάταξη.

 

 

 

Παραλίες

Την Ικαρία την χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά. Πυκνή βλάστηση, ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, μα πάνω απ' όλα οι πανέμορφες παραλίες της, που προκαλούν δέος και σαγηνεύουν. Εκτός από τις αμμουδιές, πάρα πολλές είναι οι παραλίες με βότσαλο, και υπάρχουν και πολλές ερημικές παραλίες χωρίς πρόσβαση με αυτοκίνητο.

                           Γιαλισκάρι                                                       Κεραμέ 

      

                         Αρμενιστής                                                      Σεϋχέλες

     

                              Ιερό                                                               Φάρος

     

verified by visa, mastercard secure, maestro, american express, alpha e-commerce, alphabank