Facebook

Συνταγές ζαχαροπλαστικής

Μελαλευριά

Υλικά

Εκτέλεση

Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζετε το αλεύρι, πάνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να σκουρύνει ελαφρά. Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το μέλι με το νερό να βράζουν και τα ανακατεύετε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Διαλύετε το αλεύρι με λίγο κρύο νερό και το προσθέτετε στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε την μελαλευριά συνεχώς και όταν αρχίζει να πήζει την κατεβάζετε από τη φωτιά. Αφαιρείτε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που έχει σχηματισθεί και πριν κρυώσει εντελώς την μεταφέρετε σε μπολ. Πασπαλίζετε με την καρυδόψιχα –ή αμυγδαλόψιχα- και το σουσάμι.

ΓΛΥΚΙΑ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Υλικά

Για την γέμιση

Εκτέλεση

Πλένετε την κολοκύθα. Κόβετε την ψίχα σε κύβους, και τη βράζετε σε νερό μέχρι να γίνει πολύ μαλακή. Την σουρώνετε και αφήνετε να στραγγίσει πολύ καλά. (από την προηγούμενη ημέρα)

Αναμειγνύετε την κολοκύθα με το μισό λάδι και τα υπόλοιπα υλικά. Τα ανακατεύετε, να αναμειχθούν καλά. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψί.

Στον πάγκο εργασίας σας στρώνετε 4 φύλλα κρούστας και με πινέλο τα αλείφετε ένα –ένα χωριστά με λάδι. Ρίχνετε το ¼ της γέμισης στην μεγάλη πλευρά κάθε τετράδας φύλλων, κλείνετε τις άκρες και τα γυρίζετε σε ρολό.

Βάζετε το πρώτο ρολό στην άκρη στην άκρη του ταψιού.

Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και την γέμιση και κάθε φορά ενώνετε το ένα ρολό με το άλλο για να σχηματίσετε ένα σαλιγκάρι.

Περιχύνετε την πίτα με το υπόλοιπο λάδι και τη ραντίζετε με λίγο νερό.

Χαράζετε απαλά σε κομμάτια πριν το ψήσιμο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180˚ για 1 ώρα περίπου.

Κυδωνόπαστο με μέλι και αμύγδαλα

Υλικά

Εκτέλεση

Πλένετε και σκουπίζετε πολύ καλά το χνούδι από τα κυδώνια. Τα βάζετε σε ταψί με λίγο νερό να ψηθούν στο φούρνο, για 25΄ περίπου, στους 180˚ μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε να κρυώσουν, τα κόβετε σε κομμάτια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα περνάτε από τον μύλο των λαχανικών. Βάζετε σε αντικολλητική και βαθιά κατσαρόλα τον πολτό των κυδωνιών, το μέλι και τη ζάχαρη, υπολογίζοντας ένα φλιτζάνι πολτό για κάθε ένα φλιτζάνι ζάχαρη ή μέλι. Βράζετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 1 περίπου ώρα και ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει. Πριν κατεβάσετε το κυδωνόπαστο από την φωτιά ρίχνετε τα αμύγδαλα. Το βάζετε μέσα σε ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Ισιώνετε την επιφάνεια με μαχαίρι. Καλύπτετε την επιφάνεια του ταψιού με τουλπάνι και το αφήνετε στον ήλιο για 5-6 μέρες μέχρι να στεγνώσει εντελώς. Κόβετε το κυδωνόπαστο σε ρόμβους και το πασπαλίζετε με ζάχαρη.

Μελόπιτα ξεσκέπαστη

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας 

Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Κόβετε το παγωμένο βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Δουλεύετε με τα δάκτυλα, μέσα σε μεγάλο μπολ, το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να ενώσουν και να θρυμματιστούν. Προσθέτετε τον κρόκο και το αλάτι. Ζυμώνετε και προσθέτετε λίγο-λίγο το παγωμένο νερό μέχρι να γίνει η ζύμη ομογενής και να μην κολλάει. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να σταθεί για 30΄ στο ψυγείο.

Χτυπάτε στο μίξερ το τυρί με τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλάτι, το μέλι και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να έχετε μια ομογενή κρέμα.

Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο στρογγυλό και το στρώνετε σε ταρτιέρα ή φόρμα που έχετε βουτυρώσει. Καλύπτετε με το φύλλο και τα τοιχώματα της ταρτιέρας εσωτερικά μέχρι επάνω. Τρυπάτε με πιρούνι το φύλλο σε διάφορα σημεία για να αερίζεται και ρίχνετε μέσα αρκετά ξερά φασόλια για να μη φουσκώσει και σπάσει. Καλύπτετε το στεφάνι της ταρτιέρας με μια λωρίδα αλουμινόχαρτου, για να μην καεί και ψήνετε για 15΄σε μέτριο φούρνο. Βγάζετε την τάρτα από τον φούρνο, πετάτε τα φασόλια και το αλουμινόχαρτο και ρίχνετε μέσα την κρέμα.

Ψήνετε για 30-35΄στους 180˚ μέχρι να ροδίσει. Όταν η μελόπιτα κρυώσει την πασπαλίζετε με κανέλλα και ζάχαρη.

Χαλβάς πολίτικος με μέλι

Υλικά

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό μας, το ξύσμα λεμονιού και όταν αρχίζει να ζεσταίνεται προσθέτουμε το μέλι . Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι κρατώντας το ζεστό στην άκρη.

Ρίχνουμε το λάδι σε μία άλλη κατσαρόλα και το θερμαίνουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί αρχίζουμε σιγά-σιγά να προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας το με μια ξύλινη κουτάλα προσέχοντας γιατί αρπάζει εύκολα.

Όταν το σιμιγδάλι έχει ροδίσει ελαφρά, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε με προσοχή γιατί πιτσιλάει το σιρόπι μας ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε τα καρύδια ή τα αμύγδαλα.

Μόλις ρίξουμε το σιρόπι επιστρέφουμε την κατσαρόλα στην φωτιά για όση ώρα χρειάζεται για να πήξει και να αρχίσει να γίνετε σαν μία μπάλα.

Βάζουμε το χαλβά μας σε μία φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει για μια ώρα περίπου.

Γυρίζουμε την φόρμα σε μία πιατέλα και πασπαλίζουμε τον χαλβά μας με κανέλα (άφθονη).

verified by visa, mastercard secure, maestro, american express, alpha e-commerce, alphabank