Facebook

Συχνές ερωτήσεις

 

Γιατί να προτιμήσω μέλι Ικαρίας“Αμαλία”;

Επειδή έχει μεγάλη βιολογική αξία λόγω της πλούσιας ποικιλίας αρωματικών αυτοφυών φυτών, βοτάνων και της απουσίας καλλιεργούμενων εκτάσεων στο νησί. Το μέλι μας ελέγχεται τακτικά από το Γενικό Χημείο του Κράτους και άλλα εργαστήρια. Έτσι χωρίς επεξεργασία και εκμεταλλευόμενοι το καλό κλίμα και την μεγάλη ηλιοφάνεια του νησιού, κλείνουμε όλες τις γεύσεις και τα αρώματά του μέσα σε ένα βαζάκι και σας τα προσφέρουμε.


Γιατί να προτιμήσω μέλι και όχι ζάχαρη;

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που διατίθεται χωρίς καμία επεξεργασία, ενώ η ζάχαρη είναι ένα βιομηχανικό προϊόν επεξεργασμένο με χημικές ουσίες. Το μέλι περιέχει μεγάλη ποικιλία από υδατάνθρακες και άλλες θρεπτικές ουσίες. Επιπλέον έχει φυσικές αντιμικροβιακές ιδιότητες και βοηθά στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων του οργανισμού, στον μεταβολισμό και στην καλή λειτουργία του εντέρου.


Τι είναι κρυστάλλωση του μελιού;

Είναι ένα απόλυτα φυσικό φαινόμενο που δεν επηρεάζει καθόλου τις βιολογικές και θρεπτικές ιδιότητες του μελιού. Η ταχύτητα κρυστάλλωσης εξαρτάται από το είδος του μελιού. Ένα κρυσταλλωμένο μέλι δεν είναι ούτε νοθευμένο ούτε χαλασμένο. Ρευστοποιείται εύκολα τοποθετώντας το βάζο σε ζεστό νερό μέχρι 45˚C (μπεν μαρί) χωρίς να χάσει τις βιολογικές και θρεπτικές του ιδιότητες.


Ποιο μέλι είναι το καλύτερο;

Όλα τα μέλια που συλλέγουν από τη φύση και παράγουν οι μέλισσες, τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία ιδιαίτερη επεξεργασία, είναι καλά. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μελιού με διαφορετικές γεύσεις και αρώματα από τις οποίες ανάλογα με τις προτιμήσεις του μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής. Συνήθως τα ανοιχτόχρωμα έχουν εξαιρετικό άρωμα και γεύση ενώ τα σκουρόχρωμα υψηλή θρεπτική αξία και είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.)


Το μέλι παχαίνει;

Μία κουταλιά μέλι περιέχει μόνο 60 θερμίδες και επειδή έχει διπλάσια γλυκαντική ικανότητα από την ζάχαρη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δίαιτα εξοικονομώντας το 50% των θερμίδων.


Τι προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι;

  1. Να έχει ετικέτα με το όνομα του παραγωγού.
  2. Να αναγράφεται ευδιάκριτα η λέξη Μέλι, η χώρα προέλευσής του, καθώς και η βοτανική του προέλευση.
  3. Να αναγράφεται η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση.
  4. Να είναι σφραγισμένο το βάζο με ταινία ασφαλείας και από τις δύο άκρες του καπακιού.

Γιατί το μέλι κάνει καλό;

  1. Απορροφάται άμεσα από τον οργανισμό, δίνει ενέργεια, και καταστέλλει την κόπωση και την εξάντληση.
  2. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του στομάχου και στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.
  3. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και συμβάλει θετικά σε καταστάσεις αναιμίας.
  4. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πολλές έρευνες το συσχετίζουν με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.
  5. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με την μακροβιότητα του ανθρώπου.

Από ποια ηλικία μπορούμε να καταναλώνουμε μέλι;

Από την ηλικία των 12 μηνών και μετά.


Μπορούν οι διαβητικοί να καταναλώνουν μέλι;

Το μέλι δεν προκαλεί άμεση ή υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης όπως η κατανάλωση των περισσότερων τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, έτσι δεν προωθεί την παραγωγή, την αποθήκευση, και την αύξηση του λίπους που συνδέεται συνήθως με την κατανάλωση αυτών των προϊόντων. Ωστόσο οι διαβητικοί πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο και πάντα κατόπιν ιατρικής συμβουλής.


Το μέλι έχει ημερομηνία λήξης;

Το μέλι που αποθηκεύεται σε σφραγισμένα δοχεία μπορεί να παραμείνει σταθερό για πάρα πολλά χρόνια. Επειδή όμως εμπίπτει στην κατηγορία των τροφίμων, ο κωδ. Τροφίμων υποχρεώνει να αναγράφεται ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση.


Ποιες είναι οι συνθήκες διατήρησης του Βασιλικού Πολτού από την παραγωγή του μέχρι την κατανάλωση;

Ο Β.Π. είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο προϊόν το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την στιγμή της εξαγωγής του από τα βασιλικά κελιά μέχρι την κατανάλωσή του. Χρειάζεται συνεχή ψύξη. Σε συνθήκες συντήρησης ψυγείου διατηρείται έως 3 μήνες, ενώ αν πρόκειται για μεγαλύτερο διάστημα, έως 18 μήνες, στην κατάψυξη.


Ποια γύρη είναι η καλύτερη;

Αυτή που συλλέγεται από μεγάλη ποικιλία αυτοφυών φυτών και όχι από καλλιεργούμενα φυτά, τα οποία ενδεχομένως να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.


 

verified by visa, mastercard secure, maestro, american express, alpha e-commerce, alphabank