Facebook

Μέλι

Μέλι είναι το τρόφιμο που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των ανθέων ή από εκκρίσεις που προέρχονται από ζωντανά μέρη των φυτών ή βρίσκονται πάνω σ’αυτά, τα οποία συλλέγουν, μεταποιούν, αναμιγνύουν με δικές τους ειδικές ουσίες, αποταμιεύουν και αφήνουν να ωριμάσουν μέσα στις κηρήθρες της κυψέλης. Το μέλι μπορεί να είναι ρευστό, παχύρρευστο ή κρυσταλλωμένο.

 

 

 

 

 

 

 

Η θρεπτική αξία του μελιού

Είναι μοναδική φυσική γλυκαντική ουσία μεγάλης βιολογικής αξίας, με ξεχωριστή θρεπτική αξία. Έχει αποδειχθεί με επιστημονικές έρευνες ότι είναι υγιεινή τροφή και διαθέτει πλήθος συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό του ανθρώπου. Περιέχει δεκάδες φυσικά στοιχεία όπως βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, υπεροξείδιο του υδρογόνου, μεταλλικά στοιχεία κ.α., που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 180, των οποίων η αξία είναι αδιαμφισβήτητη στη σύγχρονη διατροφή. Επιπλέον το μέλι έχει και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Το μέλι είναι τροφή άμεσης ενέργειας, που αφομοιώνεται αμέσως από τον οργανισμό, κατάλληλο για αθλητές, παιδιά, εγκύους, αρρώστους και γενικά για κάθε ταλαιπωρημένο οργανισμό.

 

Είδη μελιού της Ικαρίας

 

Θυμάρι: ανθίζει Μάιο-Ιούνιο. Έντονα αρωματικό μέλι με λαμπερό διαυγές χρώμα και εξαιρετική γεύση. Κατατάσσεται στις καλύτερες ποιότητες μελιού. Σε 6 έως 18 μήνες από την παραγωγή του κρυσταλλώνει. Είναι τονωτικό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και πρόσφατες έρευνες το συσχετίζουν με την καθυστέρηση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

 

 

 

 

 

Αναματόμελο - Ερείκης (άναμα): ανθίζει Σεπτέμβριο στα υψηλότερα σημεία και φτάνει έως και τον Δεκέμβριο στα χαμηλότερα. Μέλι σκουρόχρωμο με έντονη γεύση που το προτιμούν απαιτητικοί καταναλωτές. Κρυσταλλώνει γρήγορα από 1-3 μήνες. Έχει υψηλή θρεπτική αξία τονώνει τον οργανισμό και περιέχει μεγάλη ποσότητα γύρης.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανθέων: Μέλι από μεγάλη ποικιλία ανοιξιάτικων αυτοφυών φυτών. Το ανοιχτόχρωμο έχει εξαιρετικό άρωμα και γεύση ενώ το σκουρόχρωμο υψηλή θρεπτική αξία και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία. Η κρυστάλλωσή του δεν μπορεί να προβλεφθεί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πεύκο: προέρχεται από μελιτώδεις εκκρίσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό γι’αυτό και αρέσει στη γεύση. Έχει λιγότερες θερμίδες από τα ανθόμελα και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες και αμινοξέα. Η κρυστάλλωσή του είναι αργή.

 

 

 

 
 
 
 
 

 

verified by visa, mastercard secure, maestro, american express, alpha e-commerce, alphabank